Slim, veilig én creatief met social media
Social media zijn niet meer weg te denken uit het dagelijks leven van leerlingen. Ze bieden kansen om te leren, te delen en te verbinden, maar brengen ook risico’s met zich mee. In deze interactieve les(sen) ontdekken leerlingen zowel de leuke als de minder leuke kanten van social media. Ze leren hoe misleiding werkt, zoals nepnieuws, clickbait en beeldmanipulatie, maar ook hoe ze social media op een positieve manier kunnen inzetten. Door middel van opdrachten en samenwerkingsactiviteiten ontwikkelen ze een kritische en bewuste houding ten opzichte van online content. Is dit het moment om jouw klas bewust te laten worden van de impact van social media?
Opbouw van de les(sen)
De workshop of lessenserie social media begint met een interactieve opening waarin leerlingen hun eigen ervaringen met social media delen. Welke platforms gebruiken ze, welke personen/merken volgen ze en hebben ze weleens iets gezien waarvan ze achteraf dachten dat het misschien niet klopte? Vervolgens krijgen de leerlingen inzicht in verschillende vormen van misleiding, zoals nepnieuws, clickbait en gemanipuleerde beelden. Met deze praktijkvoorbeelden ontdekken ze hoe deze technieken werken en waarom ze impact hebben.
Daarna gaan de leerlingen actief aan de slag met een creatieve opdracht waarin ze zelf een misleidend social media bericht maken. Dit kan een fake news-artikel zijn, een sensationele clickbait-titel of een bewerkte foto. De leerlingen gaan elkaars bericht analyseren en kijken welke trucs zijn toegepast.
In het laatste deel van de les(sen) verschuift de focus naar hoe social media ook op een positieve manier kan worden ingezet. Hoe kunnen influencers en bedrijven op een creatieve én eerlijke manier content maken en delen? We sluiten af met praktische tips over hoe je kritisch blijft bij wat je online ziet en hoe je social media op een verantwoorde manier kunt gebruiken.
Lessenserie
Bij een langere reeks aan workshops wordt er dieper ingegaan op de verschillende aspecten van social media. Hoe gaan influencers te werk? Wat doen zij goed of minder goed? En hoe maken grote merken effectief gebruik van social media en/of influencermarketing? Leerlingen stappen dan ook zelf in de rol van een influencer of merk en gaan aan de slag met het bedenken van creatieve social media content.

Doelen
- Leerlingen begrijpen hoe misleiding op social media werkt en welke technieken hierbij worden gebruikt.
- Ze leren kritisch te kunnen kijken naar online informatie en fake news kunnen herkennen.
- Ze ervaren zelf hoe makkelijk het is om misleidende content te creëren en analyseren elkaars werk.
- Ze ontdekken hoe social media ook op een positieve manier ingezet kan worden, bijvoorbeeld door influencers en bedrijven.
- Ze krijgen praktische handvatten mee om bewuster en veiliger met social media om te gaan.
*gebaseerd op Inhoudslijnen digitale geletterdheid (slo). Het niveau wordt aangepast aan de groep.
Social media in Zwolle
Is Social Media iets voor jouw klas? Klik op de button om deze workshop of lessenserie te boeken. Twijfel je tussen een workshop of lessenserie? We denken graag met je mee over de juiste keuze voor jouw klas!